Lavinamieji žaislai – pasirinkimas turiningam, visapusiškai lavinančiam laiko leidimui.
top of page
Ieškoti

Lavinamieji žaislai – pasirinkimas turiningam, visapusiškai lavinančiam laiko leidimui.

Ar kada nors susimąstėte, dėl kokių priežasčių perkame žaislus savo vaikams? „Kad būtų ką veikti“ – tikriausiai kone universaliausias, dažniausiai pasitaikantis variantas, neretai slepiantis ir, iš pažiūros savanaudišką, tačiau visiškai suprantamą tėvų norą gauti šiek tiek laisvės, kol vaikas, įsijautęs į žaidimą, nereikalaus dėmesio. Tačiau šiandien prieinama žaislų įvairovė leidžia pasinaudoti galimybe vaikui pasiūlyti žaislus, turinčius kur kas didesnę pridėtinę vertę.


Lavinamieji žaislai, kurie turėtų atsidurti kiekvieno mažylio, nepriklausomai nuo jo amžiaus, žaislų lentynoje, garantuoja prasmingą laiko leidimą, visapusiškai lavinant vaiką bei užtikrinant galimybę šiam susipažinti su aplinka ir pasauliu.


Kokie gali būti lavinamieji žaislai?


Lavinamieji žaislai – plati kategorija, apimanti įvairioms amžiaus grupėms skirtus, skirtingas funkcijas atliekančius, įvairius vaiko gebėjus vystančius bei individualius poreikius tenkinančius žaislus. Norėdami palengvinti jūsų pasirinkimą, pristatome kelias lavinamųjų žaislų kategorijas.

Piešimo/magnetinės lentos ne tik padeda atitraukti mažųjų dailininkų dėmesį nuo jūsų namų sienų, bet ir lavina motoriką, akių ir rankų judesius, tobulina vizualinio vaizdo suvokimą, efektyviai padeda mokantis pažinti raides ir skaičius.


Kaladėlės neabejotinai yra vienas iš universaliausių žaislų, leidžiantis vaikui visiškai kontroliuoti žaidimą ir kurti savitą, taisyklių neturintį pasaulį. Šios grupės žaislai lavina motoriką, stimuliuoja kūrybiškumą, o, žaidžiant grupėje, stiprina bendradarbiavimo, derybinius įgūdžius.


Jei pastebėjote, jog jūsų mažylį teigiamai veikia garsai, o muziką šis išgauti bando iš visko, lavinamieji muzikiniai žaislai – puikus pasirinkimas. Ksilofonas, gitara, būgnai, pianinas bei kiti muzikiniai instrumentai ne tik lavina vaikų klausą, mąstymą bei kūrybiškumą, bet neretai padeda atskleisti ir vystyti įgimtą talentą.


Dėlionės, galvosūkiai, kiti žaidimai. Šio tipo lavinamieji žaislai yra tiesiogiai susiję su motorinių įgūdžių, rankų ir akių koordinacijos lavinimu, skatina kūrybiškumą, kantrybę, kruopštumą.


Kokią realią naudą lavinamieji vaikai atneš jūsų vaikui?


Drąsiai sakome, jog lavinamieji žaislai atlieka 3in1 funkciją: prasmingo laiko praleidimo, žaidimo ir, svarbiausia, mokymosi. Kokią realią naudą, kalbant apie vaiko vystymąsi, šie gali atnešti?

· Kūrybiškumas – savybė, aktuali visais amžiaus tarpsniais, o vaikystė – pats tinkamiausias metas tai puoselėti. Lavinamieji žaislai skatina pasitelkti vaizduotę, kurti savas žaidimų taisykles bei scenarijus, tad tai – neabejotinai puikiausia kūrybiškumo skatinimo praktika.


Smalsumas ir noras susipažinti su aplinka glūdi kiekvieno vaiko prigimtyje. Mūsų, kaip tėvų pareiga, yra užtikrinti, jog vaikas tai galėtų daryti saugiai bei turėtų tam tikslui skirtų priemonių. Lavinamieji žaislai, leidžiantys suvokti įvairius kasdienius procesus – puikus to pagalbininkas.

· Jei atidžiau pastebėsite vaiką, žaidžiantį su žaislais, pamatysite, jog skirtingos formos, spalvos ar žaislo skleidžiami garsai šiam sukelia skirtingas emocijas. Tas „patinka/nepatinka“, prasidėjęs vertinant žaislus, vėliau persikels ir realų gyvenimą, atsirenkant priimtinus daiktus, savybes ar kitomis formomis reiškiant savo jausmus.


Kaip minėjome, lavinamieji žaislai prisideda prie visapusiško (fizinio, emocinio, protinio) vaiko lavinimo, o tai, plačiąją prasme, tiesiogiai susiję su intelektu. Vaikiški žaidimai skatina mąstymą bei psichologinę brandą bei padeda tvirtus pamatus, ateityje galinčius įtakoti ir mokymosi pasiekimams.



Sušukuotą lėlę skubama greitai numesti į kampą, mašinėlė, nuvažiavus iki kito kambario galo, taip pat tampa nebeįdomi? Lavinamieji žaislai, siekiant „perkąsti“ šių veikimą bei pamatyti galutinį rezultatą, priverčia „pasikrapštyti“ ilgiau. Taip ugdoma kantrybė bei dėmesio sukaupimas – įgūdžiai, svarbūs kiekvienam vaikui, o ir, savaime suprantama, suaugusiam.


Daugelis lavinamųjų žaislų gali būti pritaikomi ir žaidžiant dviese ar grupėje, taip lavinant bendradarbiavimo, problemų sprendimo, savo nuomonės reiškimo, kompromisų ieškojimo bei kitus svarbius socialinius gebėjimus.



Lavinamųjų žaislų niekada nebus per daug! Svarbiausia, šiuos renkantis, atsižvelgti į vaiko asmenybę bei įsiklausyti į poreikius. O, stebint, kaip vaikas įsijautęs į žaidimą, ne „ryjantį“ laiką, bet mokantį esminių dalykų, galėsite ir kavos puodelį ramiai išgerti!







36 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page